İstiklal Marşımız, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından yazıldı ve Büyük Millet Meclisi tarafından 12 Mart 1921'de resmi milli marş olarak kabul edildi. İstiklal Marşımız, gerek nazım tekniği gerekse muhteva bakımından herhangi bir milli marş güftesinin çok ilerisinde, Türk edebiyatının  en güzel lirik-hamasi şiirlerindendir.

Milletin iradesine ve Allah'ın müminlere vaad ettiği zaferin er geç gerçekleşeceğine inanan Mehmet Akif'in şiirindeki özelliklerinden biri de milli ve ulvi değerlerle dini motifleri dengeli bir şekilde kıtalara yerleştirmesidir. İstiklal Marşında, bayrak, hilal, yıldız, hak, hürriyet, istiklal, yurt, millet, ırk, vatan ve kahramanlık gibi  milli kavramlarla; iman, şehadet, helal, cennet, huda, ezan, mabed, vecd, gibi dini motifler birbiriyle uyum halinde zengin bir belagatle kullanılmıştır. 

Akif, İstiklal Marşı güftesi için düzenlenen yarışmaya maddi mükafat sebebiyle katılmamış fakat kendisinden ısrarla istenmesi sebebiyle İstiklal Marşını yazmıştır. İstiklal Marşı kabul edilince alınan meclis kararından dolayı kendisine nakdi mükafat verilmiş, Akif ise bu nakdi mükafatı, fakir Müslüman kadın ve çocukları istihdam etme amacıyla kurulan Darülmesai'ye bağışlamıştır.

KAYNAK: Görsel, Gürbüz Altun Tarafından Yapılmıştır. 
                Metin, DİB Takvim Yaprağından Alınmıştır.